Нашите проекти

Проект

Плакат по проект "Радомир – Земен: културно – историческа карта и еко маршрути"

Проект

Плакат по проект "Цифрови доброволци"

Целта на проекта е да допринесе за по-активно преминаване към електронни административни услуги на община Радомир и осъществяване на действия за подпомагане на общинската администрация. Проектът се изпълнява от Фондация Арт Инициативи в партньорство с Фондация „Център за имиграция и интеграция“ и е с финансовата подкрепа на ЕСФ, ОП „Добро управление“. 

Плакат по проект "Цифрови доброволци"
Събитие

Празник "В Бобораци на мегдана"

Празникът „В Бобораци на мегдана“ тази година отново е благотворителен – този път събраните средства ще се използват за възстановяване на дейността на читалище „Самообразование“ с. Бобораци, община Радомир, област Перник!

27 август 2022 г., събота

Начало 17 ч. – Програма с участието на състави от читалищните групи от региона – словесен фолклор и певчески групи!

В 18 ч. – водосвет, отслужен от отец Александър Продължаваме с Програма с участието на Ангелският глас на Радомир народната певица Таня Дупаринова, обичания изпълнител и композитор Георги Гьолски, певецът и акордеонист Орлин Делибалтов и душата на Краси бенд DJ Краси Кирилов!

Ще има места за хапване и пийване! Ще има сувенири, които ще можете да си закупите с благотворителна цел. Ще има и кутия за дарения за читалището. Може да донесете изработени от вас предмети или храна, или антикварни вещи, които да предложим на гостите – средствата ще се съберат за читалището. Ще завършим с празнична заря!

За заявки за участие или доброволци, моля пишете на e-mail: vboboratsinamegdana@gmail.com
Още снимки можете да разгледате тук.

Проект

Радомир – Земен: културно – историческа карта и еко маршрути

Фондация Арт Инициативи и МИГ Радомир-Земен подписаха договор за съхраняване на местното културно-историческо и природно наследство на територията на общините Радомир и Земен по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Административният договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е по Мярка 19.2 "Съхраняване, развитие, валоризация и маркетинг на местното наследство и идентичност".

Мярката е иновативна и е разработена за специфичните за територията на МИГ потребности на местната общност за развитие на нови съвременни форми за съхраняване и популяризиране на местните културно - исторически и природни ресурси и местната идентичност.
Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 18 месеца, а общата стойност на инвестицията възлиза на 28 872,90 лв.

Проект

Цифрови доброволци

Фондация Арт Инициативи в партньорство с Центъра за имиграция и интеграция (ЦИИ) започва изпълнението на проект „Цифрови доброволци“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът цели да допринесе за по-активно преминаване към електронни административни услуги на община Радомир и осъществяване на действия за подпомагане на общинската администрация.

За постигане на общата цел са формулирани три конкретни цели:

  • Да установи кои са общинските услуги, най-често използвани от жителите на община Радомир, с акцент върху хората с ограничена мобилност (възрастни хора и хора с увреждания);
  • Да установи какво възпрепятства жителите на община Радомир и особено хората с ограничена мобилност да използват електронни административни услуги;
  • Да повиши информираността и интереса на местните жители за електронните административни услуги.

Обща стойност на проекта е 56 871,72 лв., от които 48 340,96 лв. европейско и 8 530,76 лв. национално съфинансиране.

Повече за проекта можете да прочетете в ИСУН 2020.

Проект

Арт инсталация “Confluence-Сливане”

Представяне на кинетична инсталация на концептуалния артист Христо Гелов във Велико Търново: “Отклонението от ежедневната реалност към ценност за духовна чистота в обща полза за отговорно бъдеще. Художествената намеса се застъпва за това да бъде временно емоционален стимулатор за хората, които обитават и формират социалната екосистема на града. Елементи на чистота: Светлина. Въздух. Вода. Звук. Цвят. Движение ...”

Събитие

Благотворителен събор „В Бобораци на мегдана“

През август 2021 г. Фондацията участва в организирането на благотворителен събор „В Бобораци на мегдана“. Целта беше набиране средства за реставрацията и ремонта на храм "Св. Петка". В събитието взеха участие на състави и групи от региона, Кулинарен конкурс за местна храна и представяне на продукцията на местни производители.

Събитие

Празник на МИГ Радомир- Земен 2019

От 2017 Фондация Арт Инициативи е член на МИГ Радомир – Земен. През 2019 г. Организирахме празника на МИГ-а в Земен и в Радомир – целодневна програма с участието на групи и състави от региона, представяне на продукцията на местни производители и дейността на читалищата, с работна среща и кетъринг.

Проект

“Читалище в кутия”

Създаване на социален, културно – информационен тип „дневен център“, едно независимо като пространство средище на общността, тип многофункционална малка конферентна зала. Набираме средства за този проект!

Събитие

Кулинарен Уъркшоп

Демонстрация палене на пещ на дърва, месене и печене на хляб. Приготвяне на местна храна на жив огън – качамак, кавърма, зелник и др.

Събитие

Лазарки

от 2010 г. Фондацията организира празнуването на Лазаровден с песенно-танцова програма.

Събития

Пленери

2010 г.: Пленер керамика, с участието на 10 артиста, завършил с изложба в галерия „Икар“ в София. 2016 г.: Пленер и Уъркшоп фотография – архитектура и пейзажи
Еднодневни занимания с участие на деца за оцветяване на керамика

Събития

Други дейности

2012 г.: Фондацията участва в организирането на Празници на община Куклен – вдигане на куните, празник на черешите, представяне творчеството на Н. Хайтов и Б. Димовски. Културно- исторически и природни забележителности: Организираме походи до местните забележителности: църкви и параклиси, находища на див божур в Конявската планина - Природна забележителност “Янковец” , на Урумово лале в резерват „Острица“ в Голо бърдо, водопад “Бучалото” в Радомир, Природен феномен “ Чокльово блато” до с. Байкалско и др. Заснемане на видео: Запазената автентична атмосфера служи за декор за заснемане на видео-клипове за информационни и рекламни материали, с фото-, видеотехника и дрон.